top of page
  • Фото автораbiblumsf

Т. Г. Шевченко (1814-1861)



9 березня відзначається 210 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – великого Кобзаря, видатного українського поета, прозаїка, художника, громадського діяча.

Його життя було пронизане низкою випробувань : втратами й переживаннями, розпачем та радістю, відданістю та спокутою.           Як людина універсальних обдарувань та інтересів, Шевченко залишив після себе величезну творчу спадщину, яка є актуальною й сьогодні. Він любив рідну землю й у своїх творах зумів зобразити й донести до сучасників думки та почуття народу, їхні віковічні мрії про свободу й незалежність.

        Тарас Григорович заклав демократичні основи розуміння національного минулого українського народу, зробив значний внесок у розвиток української та світової культури. Він був, зокрема, основоположником критичного реалізму в українському образотворчому мистецтві, його картини, рисунки, гравюри правдиво й багатогранно зображали тогочасну дійсність. 

     Ім’я Тараса Григоровича відоме за межами України, його твори перекладено більшістю мов, встановлено пам’ятники не тільки на території України, а і у інших державах.

      Нині в Україні 164 населені пункти носять ім’я Тараса Шевченка. Український майстер Микола Сядристий створив найменшу книгу “Кобзар”  у світі, розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Її розміри майже в 19 разів менші за найменшу японську книгу. Сторінки настільки тонкі, що їх можна перегортати лише кінчиком загостреної волосинки. Книга зшита павутинкою, а обкладинка виготовлена з пелюсток безсмертника.

    У серцях кожного громадянина нашої країни Т.Г. Шевченко посідає місце національного героя. Своїми життєвими перипетіями і творчістю великий митець надихає патріотів України до боротьби за правду, волю і майбутнє нашого рідного краю.

 

3 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page