top of page
  • Фото автораbiblumsf

З Днем Незалежності України!



24 серпня в Україні відзначається День Незалежності - головне свято державного рівня.

Свою незалежність Україна здобувала з великими зусиллями, протягом століть. Тисячі українців віддали своє життя для здійснення мрії народу – об’єднання всіх етнічних українських земель і створення умов для розвитку українського народу, мови, культурної спадщини, звичаїв, обрядів та традицій.


                          Цікаві факти про День Незалежності України


·        Вперше День Незалежності України святкували не 24 серпня, а 16 липня ‒ у день, коли Верховна Рада ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Саме цей документ, ухвалений у 1990 році, дав змогу через рік проголосити незалежність. І вже після цього свято вирішили відзначати 24 серпня.

·        Рішення про проголошення незалежності України було прийнято не політиками, а народом на Всеукраїнському референдумі, на який винесли лише одне запитання – «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Понад 90% українців з різних областей відповіли ствердно.

·        Вранці 23 серпня 1991 року в звичайному шкільному зошиті була записана чернетка Акту про проголошення незалежності України. Написали її Леонтій Сандуляк та Левко Лук'яненко.

·        24 серпня 1991 року було скликано надзвичайне позачергове засідання        Верховної Ради УРСР - сталося це через 3 дні після подавлення путчу консервативних сил СРСР.

·           346 депутатів (навіть комуністична партія УРСР) проголосували за незалежність України.

·        Після завершення позачергового засідання (24 серпня 1991 року) біля трибуни опозиціонерами був виконаний гімн Українських Січових стрільців.

·        Внести до зали Верховної Ради синьо-жовтий прапор запропонував В'ячеслав Чорновіл. З ним український народ стояв на барикадах біля російського Білого дому. Пізніше прапор підняли над куполом парламенту.

·        24 серпня 1991 року український синьо-жовтий прапор вперше від 1920 року замайорів на флагштоку біля Київської міської ради.

·        28 січня 1992 року Державний прапор України офіційно затвердили як           державний символ, а   у серпні 2004 року Президент підписав Указ про встановлення Дня Державного Прапора України, який святкують щороку 23 серпня.   

·        Перший військовий парад, присвячений Дню Незалежності України, відбувся на Хрещатику в Києві 24 серпня 1994 року.

·        Першим президентом незалежної України став Леонід Кравчук.

·        Польща стала першою державою, яка визнала незалежність України.

·        2 вересня 1996 року в обіг ввели національну валюту України - гривню.

          Після того, як був проголошений суверенітет України, у держави з’явився шанс перегорнути нову сторінку своєї історії, яка ознаменується відродженням українського суспільства. З моменту здобуття незалежності змінились і головні напрямки розвитку країни. Україна почала підвищувати свій авторитет у міжнародному співтоваристві, будувати правову державу, створювати суспільство свідомих громадян, досягати стійкого економічного зростання, підвищувати рівень добробуту людей, підтримувати розвиток культури та спорту.

 

        У цей важкий час, коли в Україні триває війна, свято Незалежності України набуває особливого значення. Сьогодні на полі бою нам доводиться захищати свій історичний вибір і право вільно жити на власній землі. Українці продовжують гідно протистояти ворогу й вражати світ своєю незламністю та силою духу.

        День Незалежності нагадує не тільки українському народу, але і всьому світу, про існування незалежної, демократичної та унітарної країни.

 

 

0 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


bottom of page