top of page
  • Фото автораbiblumsf

28 квітня – Всесвітній день охорони праці


Щорічно 28 квітня у понад 100 країнах світу, з метою привернення уваги суспільства до пробле­ми безпеки людини на робо­чому місці, відзнача­ють Всесвітній день охорони праці. Цей День започаткувала Міжнародна організація праці (МОП), яка була заснована у 1919 році. Це одна із найстаріших міжнародних міжурядових організацій — у 2023 році їй виповниться 104 роки. Своїми першочерговими завданнями МОП визначає: підтримку демократії і соціального діалогу, боротьбу з бідністю і безробіттям, заборону дитячої праці.

Вперше Всесвітній день охорони праці під такою назвою відзначили у 2003 році. Але ідея започаткувати такий особливий день з’явилася після того, як у 1989 році американські та канадські робітники провели День вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі. Після цього подібні заходи організовувалися по всьому світу.

З часом цей день об'єднав усіх, хто прагне зробити роботу людини більш безпечною для її здоров'я та життя.

МОП першою заявила, що економічні, соціальні та культурні права так само важливі для людини, як і громадські та політичні. Дотримання Конвенцій і Рекомендацій МОП забезпечує право кожного працівника, на кожному робочому місці на здорові та безпечні умови праці.

В Україні, відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 р. № 685/2006, щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, відзначається День охорони праці. Він проводиться на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та галузей економічної діяльності України. День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.

Щороку МОП визначає тему (девіз) Всесвітнього дня охорони праці. З урахуванням цієї теми на підприємствах розробляють та проводять заходи з нагоди Дня охорони праці. Проводять їх і в Україні, яка підтримує ініціативи Міжнародної організації праці.

Девіз 2023 року - «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі» (A Safe and healthy working environment as a fundamental principle and right at work).

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну питання безпеки праці набуло нового значення. Тисячі підприємств продовжують функціонувати, незважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування. Організувати охорону праці в умовах воєнного стану — надскладне завдання, до виконання якого потрібно підготуватися належним чином.

До Всесвітнього дня охорони праці та Дня охорони праці в Україні, бібліотека зробила презентацію «Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці…» та оформила виставку літератури «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі».





6 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page