top of page
  • Фото автораbiblumsf

23 серпня - День Державного Прапора України



23 серпня щорічно, починаючи з 2004 року, в Україні вшановують один з трьох ключових державних символів – синьо-жовтий стяг. Це також національний символ. Символ нашої української ідентичності. Символ боротьби за волю.   

         З давніх-давен стяг був святинею, без нього військо не рушало в похід, не вступало в бій. Як відомо, за часів Київської Русі існували лише князівські стяги. Найбільш уживаними кольорами були червоний, білий та блакитний, рідше жовтий. Використання жовтого та блакитного кольорів на прапорах України-Русі простежується від часів прийняття християнства.   

        22 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила Закон про Державний прапор Республіки, затвердивши жовто-блакитний прапор символом Української Народної Республіки.

       З багатьох тлумачень щодо жовто-синього поєднання кольорів найбільш вірогідним видається таке: синя та жовта барви в багатьох цивілізаціях символізують велич. У геральдиці блакитна барва означає чесність, вірність, бездоганність, а також пов’язана з небом, повітрям. Золото уособлює могутність, силу, багатство, шляхетність, справедливість, символізує сонце. Вибір українцями жовто-блакитних кольорів був вмотивований ще й тим, що символами країни є чисте небо (синій колір) та пшенична нива (жовтий колір).

       24 серпня 1991 року відбулося проголошення Акта про незалежність України, і над будинком Верховної Ради замайорів синьо-жовтий прапор.

       До 2004 року День прапора відзначали лише в столиці й підіймали стяг над мерією кожного 24 липня.

        У 2009 році екс-президент Віктор Ющенко заснував щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

       З любов'ю до України, з повагою до минулого нашого народу, ми шануємо символ вільної, демократичної України, сильної й незалежної держави - синьо-жовтий стяг. 

       Нехай символ України - Державний прапор - осяює наш шлях та надихає до нових успіхів у добрих справах задля розвитку України!

 

 

0 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


bottom of page