top of page
  • Фото автораbiblumsf

21 лютого - Міжнародний день рідної мови



21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі  з метою максимального збереження мов всіх народів планети та шанобливого ставлення до них. 

Історія дня, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила мітингувальників (це були переважно студенти), які висловлювали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської мови. Після проголошення незалежності Бангладеш у 1971 році, цей день відзначають в країні як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

  Рідна мова — та, яку людина сприймає з дитинства, не вивчаючи її спеціально. Зазвичай це мова, якою спілкувалися в родині, мова матерів та батьків. В нашій країні державною мовою є українська, але й інші мови, щонайменше в кількості півтора десятка, є рідними для частини громадян.

Зараз у світі існує  близько 7 тисяч мов, але науковці об’єднують їх у порівняно невелику кількість мовних сімей. В них мови пов’язані між собою спільними звуками, словами чи граматичними конструкціями.

Попри  численну кількість мов на планеті, до двох третин людей говорять всього дванадцятьма мовами. 2,1 мільярда населення Землі спілкуються трьома мовами — китайською, іспанською та англійською.

  Мова кожного народу самобутня, розкриває менталітет і традиції нації, формує свідомість людини. Знання мови допомагає розширити кругозір, глибше проникнути в культуру іншої країни.

Українська мова належить до найчисленнішої — індоєвропейської сім’ї та входить до її слов’янської групи.

          За останні чотири століття українську мову намагались знищити більше 130 разів. Але ми зберегли своє слово. І через свою рідну мову дали всьому світові зрозуміти, що українці – справді велика нація, зі своєю культурою, своїми звичаями і своєю історією, яка сягає глибокої давнини. Українська мова, її багатство і краса, витонченість і мелодійність визнана світом. Наприклад, у 1928 році у Парижі, на Міжнародному конкурсі мов, українська мова посіла третє місце (після французької та перської).

          Сьогодні, коли ворог усіма засобами прагне знищити Україну, ми повинні  усвідомити важливість національного самовизначення у тому числі й через мову. Наш обов’язок – добре знати, шанувати і використовувати рідну мову, щоб передати її наступним поколінням.

З Днем рідної мови!




4 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page